Da li je šporet na drva vaš idealan izbor za grejanje?

Da li je šporet na drva vaš idealan izbor za grejanje?

3069
0
PODELI
Beli šporet Smederevac u rustičnom ambijentu tradicionalne kuhinje

Svaki oktobar i miris pečenih paprika vrati vas u detinjstvo i skoro da možete da osetite ukus bakinog ajvara, zar ne? Možda je vreme da se odlučite za jedan od najekonomičnijih načina grejanja, da opremite svoj dom šporetom na drva i da oživite uspomene.

Napravite prostora za tradiciju u užurbanom tempu svakodnevnog života i savršeno je uklopite u moderno okruženje. Uz odlične modele šporeta na drva imate priliku da spojite lepo i korisno. Spremite vrhunsku zimnicu po receptu vaših baka i obogatite porodične obroke novim ukusima.

Beli šporet na drva u prostranoj beloj kuhinji, smešten pored prozora sa predivnim pogledom na brda i prirodu

Zašto je šporet na drva dobar izbor?

Koliko puta ste bili neprijatno iznenađeni nestankom struje? Kada dođete umorni sa posla ili promrzli iz zimske šetnje, činjenica da ne možete sebi da podgrejete ručak ili skuvate okrepljujuću kafu dovoljna je da vam pokvari dan.

Uz šporet na drva, pored idelano zagrejanog prostora, tokom celog dana imate vruću rernu i ringle. Možete da uživate u kulinarskim čarolijama kad god vam padne na pamet.

Čak i ako ste zaboravili da uključite bojler ili nema struje, ugrejte na svom šporetu vodu za toplu penušavu kupku i opustite se uz svetlost sveća dok napolju veje sneg.

Pored velike uštede električne energije, šporet na drva će uneti novu dimenziju topline u vaš dom.

Da li ste ikada probali hrskavo pile sa sočnim kropmirićima pečeno u rerni šporeta na drva? Ukoliko niste, samo zamislite kakvog je ukusa obrok pripremljen na autentičan način, prožet snagom vatre i suptilnom aromom punog drveta.

Probudite svoj apetit zalogajima u kojima se oseća savršeni balans sočnosti i neodoljive hrskavosti.

Šporet na drva idealan je izbor za vikendice, čak i za rustične planinske kućice udaljene od civilizacije. Ukoliko želite istinski mir i odmor od svakodnevnih obaveza, ušuškajte se uz omiljenu knjigu i romantično pucketanje vatre.

Crveni šporet na drva sa staklom na vratima kroz koje se vidi kako gori vatra, u prostranoj dnevnoj sobi sa pogledom na planinu i četinare prekrivene snegom

Ustajanje iz toplog kreveta biće daleko lakše uz miris vrućeg domaćeg hleba u sanjiva zimska jutra.

Ukoliko imate veliku porodicu ili volite da ugostite svoje rođake i prijatelje, sigurno vam se dogodilo da su vam četiri ringle na standardnom šporetu nedovoljne. Ili ste možda pretrpani obavezama u toku radne nedelje i koristite vikend kako bi unapred pripremili obroke za sledeću nedelju?

Prostrana grejna ploča na šporetu, na čiju celu površinu možete postaviti posuđe, je baš ono što vam je potrebno. Pripremite bogat obrok sa više jela koja će biti topla i savršena za posluživanje u istom trenutku. Upotpunite večernja druženja sa prijateljima domaćom picom ispečenom u rerni šporeta na drva. Koristite rernu kad god to poželite, čak i kada je struja u višoj tarifi ili je nema uopšte.

Da ne pominjemo da nikada više nećete razmišljati da li ste isključili ringlu nakon što izađete iz kuće.

Izbor pravog šporeta na drva

Alfa ili Smederevac

Proizvođači šporeta na našem tržištu svojim kvalitetom i inovacijama godinama uspevaju da zadrže interesovanje i poverenje kupaca. Kao uređaj koji ima brojne prednosti i dugu tradiciju na našem podneblju, šporet na drva predstavlja dah prošlih vremena koji se zadržao i prilagodio modernom načinu života.

Belo-crni šporet sa staklom na vratima kroz koje se vidi vatra, postavljen u moderno opremljenu, metalik sivu kuhinju

Alfa Plam i Milan Blagojević Smederevo, proizvođač popularnog „Smederevca”, ističu se svojom ponudom šporeta savršenog dizajna koji se uklapaju u svaki prostor bez gubitka tradicionalne note.

Ukoliko se dvoumite između ova dva proizvođača, glavnu ulogu u izboru imaju svakako vaše preferencije u pogledu izgleda i boje modela. Karakteristike kao što su kapacitet zagrevanja, vrsta ogreva koji možete koristiti (većina modela pored drveta, može koristiti i ugalj), funkcionalnost, strana na kojoj se nalaze vrata, veoma su raznovrsne kod oba proizvođača.

Bilo da se odlučite za Alfa Plam šporet ili Smederevac, nećete pogrešiti.

Cene šporeta na drva

Zavisno od modela, dimenzija, proizvođača i ostalih karakteristika, cene šporeta na drva kreću se u okviru od 21,000 pa do 50 – 60,000 RSD.

U koji god cenovni rang da spada šporet koji odaberete, budite sigurni da ste pametno investirali.

Kako se čisti šporet na drva?

Ukoliko ste se zapitali da li će čišćenje šporeta pokvariti vaše uživanje u rustičnom ambijentu, zaista nemate razloga za brigu. Postupak je prilično jednostavan.

Emajlirane delove vašeg novog generatora zimske idile čistite isključivo kada su hladni, najpre vlažnom, a potom suvom krpom. Za čišćenje grejne ploče (plotne) koristi se vodena šmirgla. Postoje i specijalne paste namenjene održavanju plotni. Dimni kanali i ložište čiste se lopaticom za tu namenu.

Čišćenje dimnjaka prepustite isključivo stručnom licu, odnosno dimničaru.

Uređaj za uštedu struje

Da li se smrznete od računa za struju? Da li vam zimski meseci prolaze u računanju i podešavanju temperature kako ne bi ušli u „crvenu zonu”?

Grejanje prostora u zimskim mesecima svakako predstavlja opterećenje za budžet. Od izbora načina grejanja zavisi i stepen opterećenja. Vođeni potrebom da uštedimo i smanjimo troškove, trudimo se da koristimo uređaje koji štede struju. Često metode uštede značajno utiču na naš komfor.

Ne mora da bude tako. Vratite se tradiciji i prepustite se kompletnom doživljaju grejanja na drva. Uživajte u savršeno zagrejanom domu i ne razmišljajte o poskupljenju struje.

Koji uređaj štedi električnu energiju bolje od onoga koji je uopšte ne koristi?

Zamislite samo u šta biste mogli da uložite novac koji biste inače upotrebili za plaćanje računa. Grejanje na šporet ne samo da je ekonomičnije i lakše za vaš novčanik, već je savršena opcija za stvaranje zimske idile u vašem domu.

Crni šporet na drva, u prostranoj dnevnoj sobi sa kuhinjom, pored terasnih vrata sa pogledom na zimski pejzaž

Koliko košta grejanje na drva?

Ukoliko ste se zapitali koliko košta grejanje na drva, ne postoji jedinstven odgovor, ali je jedna od povoljnijih opcija.

Cena zavisi od vrste i kaloričnosti drveta koje koristite za ogrev, kao i od veličine površine koju zagrevate. Svakako je grejanje na drva godinama unazad jedan od najekonomičnijih rešenja koje uz uštedu struje i novca, pruža jedinstven osećaj prave zimske atmosfere.

Ipak, ukoliko se tek upuštate u čari grejanja na drva, postoji par stvari na koje je potrebno da obratite pažnju.

Za skadištenje drva potreban je prostor. To ne mora biti ništa veliko, ali je važno da nema povećanu vlažnost. Količina vlage u drvima za loženje ne bi trebalo da bude veća od 25%. Vlažnost u drvetu smanjuje se skladištenjem u adekvatnim uslovima. Zbog toga je poželjno da drva za grejnu sezonu kupujete i do šest meseci unapred. Takođe, cene su tada povoljnije.

Slaganje drva vam neće oduzeti više od jednog popodneva, a ukoliko okupite par prijatelja, može da se pretvori u zabavno druženje uz rekreaciju. Ukoliko niste ljubitelj ovih poslova, možete iskoristiti deo novca koji ćete uštedeti na računima i unajmiti nekoga da to obavi umesto vas. U svakom slučaju ste na dobitku.

Kako se računa kubik drva?

U žargonu se često koristi izraz kubik drva, međutim to nije merna jedinica koja odgovara iskazivanju količine drveta za ogrev.

Kubik drva ili metar kubni (mᶾ), zapravo je mera za zapreminu drveta u oblom stanju, bez obzira na njegovu dužinu. Količina drveta koja se prodaje za ogrev iskazuje se u prostornim metrima (prm). Jedan prostorni metar drva predstavlja kocku koja u svojoj širini, dužini i dubini ima po metar.

Po gruboj proceni, za zagrevanje površine oko 60 m² potrebno je oko osam prostornih metara drva za grejnu sezonu.

Zavisno od vrste drveta i njegove kaloričnosti, može vam biti potrebna nešto manja ili veća količina. Raspitajte se koje vrste drveta su dostupna u vašoj okolini, koje su njihove karakteristike sagorevanja i u skladu sa tim napravite adekvatan izbor.

Uzevši u obzir površinu koju grejete i vrstu drveta za koju se opredelite, izračunaćete tačnu količinu koja vam je potrebna za jednu sezonu.

Posečena debla različitog prečnika naslagana jedno na drugo u četinarskoj šumi

Drvo kao ekološki izbor ogreva

Očuvanje životne sredine i orijentacija na obnovljive izvore energije kako bi se obezbedili resursi za buduće naraštaje definitivno su ciljevi za čije je ostvarenje potreban angažman svakog pojedinca.

Male promene u ponašanju svakoga od nas, u zbiru mogu da proizvedu značajnu razliku koja će na duge staze imati uticaja na bolji kvalitet života naših potomaka.

Jedan od odličnih načina da date svoj doprinos jeste da izaberete drvo kao odličan obnovljivi izvor energije. Drvo u svom životnom ciklusu, kroz proces fotosinteze, vezuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik. O značaju ovog procesa ne moramo da govorimo.

Prilikom sagorevanja, drvo oslobađa količinu ugljendioksida koju je apsorbovalo fotosintezom i tu količinu vezuje drugo drveće u svom životnom ciklusu. Ovo kruženje ugljen-dioksida u prirodi čini drvo tzv. neutralnim nosačem energije (Izvor: Prof. Dr Branko Glavonjić, 2011 „Drvna goriva: vrste, karakteristike i pogodnosti za grejanje”, Beograd, Univerzitet u Beogradu Šumarski fakultet).

Spremite se za najromantičniju zimu uz šporet na drva

Bez obzira da li ste dugogodišnji korisnik ili tek razmišljate o kupovini šporeta, sigurni smo da će vas ovaj način grejanja navesti da se zaljubite u zimu.

Stavite stres na pauzu i neka vaš dom bude oaza u kojoj vreme teče sporije, a sat za struju pravi višestruko manje obrtaja.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR