Čovek uhapšen u Japanu zbog posedovanja 3D-štampanih pištolja

Čovek uhapšen u Japanu zbog posedovanja 3D-štampanih pištolja

725
0
PODELI
3D_Guns

Čovek starosti 27 godina je uhapšen u gradu Kawasaki u Japanu, pod optužbom posedovanja nekoliko 3D-štampanih pištolja.

Japanac Yoshitomo Imura je navodno skinuo planove i odštampao pet plastičnih pištolja na 3D štampaču, a dva od njih su bila u stanju da ispaljuju prave metke. Ovo je prvo hapšenje u Japanu zbog posedovanja 3D-štampanih pištolja. A Japan ima vrlo stroge zakone vezane za posedovanje oružja. Zakon iz 1958. godine zabranjuje pojedincu da poseduje vatreno oružje ili mačeve, mada ima izuzetaka od ove zabrane.

3D_Guns

Imura se branio tako što je tvrdio da nije znao da je protiv zakona posedovanje plastičnog pištolja. On je navodno i uplodovao snimke njegovih pištolja na internet. U jednom od ovih videa, osoba, koja bi trebalo da je Imura, sklapa jedan od 3D-štampanih pištolja i onda ispaljuje ćorke iz njega zbog Japanskih zakona. Pogledajte:

Policija je zaplenila pet pištolja i takođe pronašla 10 pištolja igračaka u Imurinom stanu. Policija je zaplenila i njegov 3D štampač, a nije pronašla bojevu municiju u stanu.

Imura je ranije na Twitteru branio pravo da poseduje pištolje. Jedan od Imurinih pištolja je i Liberator, prvi 3D-štampani pištolj u svetu, koga je dizajnirao američki student prava Cody Wilson. Wilson je prošle godine napravio i ispalio hice iz Liberatora po prvi put. Američko ministartsvo odbrane ga je kasnije primoralo da ukloni digitalne planove za ovaj pištolj sa njegovog sajta,ali do tada su ovi planovi skinuti na stotine puta i postovani na još nekoliko sajtova.

U Americi je protiv zakona da se napravi 3D-štampani pištolj, ako ga je nemoguće otkriti detektorom za metal, ali nema specijalnih zakona za 3D-štampane pištolje.

Možete pogledati i sledeći video koji kratko objašnjava šta je zapravo proces 3D štampanja:

Šta vi mislite od 3D-štampanim pištoljima?

Izvor: Mashable

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR