Corephotonics kamera sa dva sočiva za pametne telefone

Corephotonics kamera sa dva sočiva za pametne telefone

961
0
PODELI
corephotonic_01_610x458-crop

Startup kompanija Corephotonics je predstavila koncept kamere sa dva sočiva namenjene upotrebi na pametnim telefonima.

Kompanija je izjavila da oni nisu povezani sa kamerom na novom HTC M8 telefonu, tu kameru je verovatno napravio neki od konkurenata ili sam HTC.

Corephotonics koristi trik, jer se koriste sočiva sa različitim fokalnim dužinama. Jedno od sočiva je širokougaono, dok  drugo ima  3x zoom. To znači da možete da naizmenično koristite oba sočiva, da bi recimo uvećali udaljene objekte,a bez korišćenja digitalnog zumiranja. Kada se uporedi sa klasičnom kamerom prisutnom na pametnim telefonima danas, Corephotonics kamera je proizvela jasne slike od 13 megapiksela bez obzira da li je bila na 1x zoom ili 3x zoom podešavanju.

Recimo PureView kamere na Nokia telefonima se oslanjaju isključivo na digitalno zumiranje i korišćenje 3x uvećane slike, što znači da rezolucija mora da se smanji na 5 megapiksela. Corephotonics koncept kamere može da pruži dobro zumiranje i tokom snimanja video snimaka, tako što kombinuje digitalni zoom sa menjanjem sočiva.

Druga prednost korišćenja dva paralelna sočiva, svako sa svojim senzorom su poboljšane performanse prilikom slikanja u uslovima lošeg osvetljenja. Corephotonics softver radi u realnom vremenu da upari svaki piksel sa jednog sočiva sa odgovarajućim pikselom sa drugog sočiva i takođe koristi analizu scene da bi detektovao koji piksel vernije prikazuje sliku. Rezultat ovoga je smanjenje smetnji i dobijamo čistije slike.

Poslednja prednost korišćenja dva sočiva bi bila da ovo omogućava i delimičnu analizu dubine. Ova analiza omogućava dodatnu kontrolu nad slikama i mogućnosti kao što je recimo automatski zamućivanje pozadine na portret slikama osoba ili brži autofokus ili mogućnost upotrebe “augmented reality”(izmenjena realnost) funkcija.

Corephotonics koncept kamere sa dva sočiva zaista obećava, a koliko će zaživeti, ostaje da se vidi.

Pogledajte i kratku video prezentaciju Corephotonics kamere sa dva sočiva:

Izvor: engadget

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR