Brinu li vas lični podaci na internetu?

Brinu li vas lični podaci na internetu?

660
0
PODELI

U skorom istraživanju kompanije Pew Internet, čak 50% korisnika je izrazilo zabrinutost rastućom količinom podataka koji su o njima dostupni na internetu.

Istraživanje pokazuje da je u poredjenju sa 2009. godinom, čak 30% više korisnika zabrinuto u vezi javne dostupnosti svojih podataka.
Čak 86% ispitanih je preduzelo odredjene korake kako bi zaštitili svoje podatke poput  čišćenja cookie-a iz browsera, enkripcije mailova, korišćenja lažnog imena, korišćenja virtuelnih mreža i lažiranja IP addrese. 

Pored svog truda, 59% ispitanih smatra da nije moguće biti potpuno anoniman na internetu, a 68% smatra da trenutni zakoni ne čine dovoljno na zaštiti privatnosti na internetu.
pew-online-privacy-study

Veliki broj korisnika je već imao konkretne probleme sa internet privatnošću. Čak 21 posto je imalo problem sa kompromitovanom elektronskom poštom i nalozima na društvenim mrežama, 12 posto je neko pratio ili maltretirao na web-u, a 6% korisnika je reklo da je neki dogadjaj na internetu uticao na njihovu reputaciju.

“Korisnici žele mogućnost da budu anonimni, iako su svesni da to verovatno nije moguće” rekli su autori istraživanja, “i više su zainteresovani za skrivanje informacija od hakera, oglašivača, prijatelja i porodice nego za skrivanje informacija od vlada.”

Kakav je vaš stav po pitanju privatnosti na internetu?

Izvor: Pew Internet

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR