Bitcoin-Mining Android malware, BadLepricon, se pojavio na Google Play Store

Bitcoin-Mining Android malware, BadLepricon, se pojavio na Google Play Store

995
0
PODELI
BitcoinGeneric

Iako za mining Bitcoina treba dosta procesorske moći i vremena, to nije sprečilo tvorca(e) BadLepricon Bitcoin-mining malware virusa da ga postave na Google Play Store, uspešno zaobilazeći postavljene sigurnosne mehanizme.

Kompanija koja se pravi mobilnom sigurnošću Lookout iz San Franciska je otkrila BadLepricon malware i objavila detalje o njemu na njihovom blogu, LINK.

BadLepricon u tajnosti radi mining Bitcoina sa zaraženog Аndroid uređaja,a istovremeno skriva svoje prisustvo i štiti telefon žrtve od pregrevanja i brzog trošenja baterije.

BadLepricon malware je izgleda ubačen i sakriven u određeni broj live wallpapera koji mogu da se nađu na Google Play Store. Beating Heart, Epic Smoke, Mens (sic) Club i Urban Pulse live wallpaperi su skinuti nakon ovoga sa Play Store-a, ali je moguće da je malware prisutan u još nekim sličnim aplikacijama.

BadLepricon Bitcoin-mining malware liči na dva malware-a koji su se pojavili prošlog meseca, ANDROIDOS_KAGECOIN i CoinKrypt. Ovi malware programi su se sakrili u nekim aplikacijama na Google Play Store i onda su koristili zaražene mobilne telefone za mining  digitalne valute. Ali ova dva malware programa su se fokusirala na valute sa nešto manjom vrednošću, kojima treba znatno manje procesorske snage za mining, a to su LiteCoin i Dogecoin.

ANDROIDOS_KAGECOIN i CoinKrypt je bilo lako detektovati, jer su brzo trošili bateriju telefona i prouzrokovali pregrevanje. BadLepricon malware sa druge strane stalno nadgleda status telefona i radi mining samo kad je baterija iznad 50%, kad je ekran isključen i kad je telefon povezan na mobilnu mrežu.

Kao što je već pomenuto za Bitocin mining treba dosta procesorske moći i vremena. Procenjuje se da bi 600 quad-core servera trebali da rade mining godinu dana da bi proizveli 0.4 od samo jednog Bitcoina. Koliko bi telefona trebalo za ovo, možete samo da zamislite. Trenutno jedan Bitcoin vredi oko $455, tako da ovaj malware baš i nije isplativ.

BadLepricon malware možda nije toliko štetan za vaš telefon ili koristan za njegove kreatore, ali je ipak bolje da ga nemate na telefonu. Ako ste skinuli neku od pomenutih aplikacija, deinstalirajte je i skenirajte telefon nekom mobile security aplikacijom nakon toga.

Izvor: tom’s GUIDE

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR