Bezvazdušne gume otporne na metke počele da se ugrađuju na ATV vozila

Bezvazdušne gume otporne na metke počele da se ugrađuju na ATV vozila

3003
0
PODELI
airlles tires feature19

Bezvazdušne (nepneumatske) gume se koriste poslednjih deset godina, ali nisu bile vrlo popularne. Iako se ne pune vazduhom i izdržljivije su, njihova upotreba u putničkim automobilima je bila pod znakom pitanja zbog manjeg komfora prilikom vožnje.

Do sada su kompanije kao što su Michelin, Segway i iBOT primenile bezvazdušne gume za vozila sa manjom brzinom koja se koriste u građevinarstvu, ali nisu imale veću komercijalnu primenu.

Kompanija Polaris je predstavila svoje novo ATV terensko vozilo Sportsman WV850 koje koristi bezvazdušne gume pod nazivom TerrainArmor. Ove gume su izdržljivije, ali mogu da podnesu pogodak iz oružja visokog kalibra i da se nakon toga nastavi sa vožnjom još stotinama milja.

atv tires12

ATV su vozila koje je Polaris originalno napravio za vojsku početkom 2013. godine. Možda je dizajn otporan na metke primenljiviji u vojne svrhe, ali svakako doprinosi marketinškoj kampanji za nove gume.

Ove bezvazdušne gume je originalni dizajnirla i napravila kompanija Resilient Technologies iz američke države Wisconsin. Imale su genijalni gumeni unutrašnji dizajn u obliku pčelinjeg saća (honeycomb), a oko toga je išao tradicionalni tvrđi materijal. Resilient Technologies su ove gume originalno dizajnirali za vojnu primenu na Humvee oklopnim vozilima, nakon toga su našle komercijalnu primenu na manjim stvarima kao što su kosilice za travu. Kada je kompanija Polaris, otkupila Resilient Technologies 2012., gume su povećane i redizajnirane za upotrebu na ATV vozilima.

atv tires 22

Kompanija Resilient Technologies je imala ugovor sa američkom vojskom da razvije gume koje će moći da izdrže napad i da budu funkcionalne duže vreme i nakon što su probušene u napadu bombom ili metkom.

Polaris reklamira TerrainArmor gume tako što tvrde da mogu da izdrže vožnju još oko 1600km nakon što nalete na oštru stvar na putu ili još oko 560km nakon što su pogođene metkom kalibra .50. ATV vozilo WV850 može da vuče teret težine 680kg (težina jedne krave), navojni lanac za teret od 1580kg, menjač sa jednom brzinom i rezervoar od oko 45 litara goriva.

atv tires 31

TerrainArmor gume imaju sličan dizajn kao i Michelin Tweel ili Bridgestone Airless Tire i među prvima su sa komercijalnom primenom.U budućnosti možemo očekivati više ovakvih guma na putevima.

atv tires airlesstires

Micheline Tweel i Bridgsteon Airless gume

ATV Sportsman Wv850 vozilo će imati cenu od oko $14.999.

Pogledajte i promo video za ove nove gume kompanije Polaris:

 Šta vi mislite o ovim bezvazdušnim otrponim TerrainArmor gumama?

Izvor: solidsmack

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR