Asus omogućio overclock i na jeftinijim Haswell pločama

Asus omogućio overclock i na jeftinijim Haswell pločama

718
0
PODELI

Asus izgleda da gubi deo tržišta od svojih suparnika na polju matičnih ploča, pa su se odlučili da prevaziđu ograničenje koje je nametnuo Intel što se tiče overclockovanja procesora. Ukoliko posedujete Asus matičnu ploču iz serije 8 za Haswell (serija Intel procesora 4xxx), sada možete uraditi update BIOS-a i omogućiti pun pristup overclock mogućnostima za Intel K seriju procesora.

Ove mogućnosti su pre bile dostupne samo na pločama sa Z87 čipsetom, ali ovo je više bila softverska prepreka, a ne hardverska. Otključani množioci procesora na K seriji Haswell procesora – i7-4770K i i5-4670K – sada se mogu menjati na svim Asus-ovim pločama sa H87 i B85 čipsetom, kao i Z87.

ROG Maximus VI Hero

Gigabyte je uzeo ogroman udeo na trištu matičnih ploča za Haswell procesore, makar u krugovima onih koji sklapaju sami svoje računare. Ali sada Asus ima još nešto pozitivno što ga izdvaja od drugih proizvođača. Na dobitku su krajnji korisnici, jer sada mogu upariti svoj skupi procesor iz K serije sa jeftinom matičnom pločom i ponovo imati pristup opcijama za overclock istog.

Otežavajuća okolnost je što H87 i B85 čipsetovi nisu dizajnirani sa overclockom na umu, pa će možda granice overclocka biti nešto niže nego kod Z87 ploča.

Iako je vrlo verovatno da H87 i B85 neće dostizati tako visoke taktove pri overclocku, mi jedva čekamo da vidimo šta i koliko one mogu. 🙂

 

 

Izvor: PCGamer

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR