Apple predstavio iOS 9

Apple predstavio iOS 9

1213
0
PODELI

Apple je upravo predstavio novu verziju iOS na WDC. iOS 9 će se tokom ove godine naći na iPhone i iPad uređajima i dodati nove mogućnosti poput pametnije Siri, unapređenja u trajanju baterije i druga unapređenja performansi. iOS 9 će doneti više unapređenja “ispod haube” i većina neće biti tako očigledna kao kod iOS 8.

Breaker

Apple se posebno fokusirao na unapređenje funkcionalnosti Siri. Unapređena Siri će biti više nalik na Google Now, pa će biti davati predloge i pre postavljanja konkretnog pitanja. Glasovna komanda “pronađi fotografije iz Jute od prošlog avgusta”, na primer, će omogućiti Siri da prikaže relevantne fotografije nakon par trenutaka.

iOS 9 01

Apple je predstavio i novi API za pretragu, koji je developerima omogućiti da iskoriste nove mogućnosti Siri asistenta i povežu funkcionalnost između aplikacija na dubljem nivou. Apple-ov novi intefejs sa pretragu nudi predloge nalik na Google Now, pa prikazuje kontakte, vesti i aplikacije u zavisnosti od doba dana ili dana u mesecu.

Druga poboljšanja podrazumevaju identifikaciju poziva, pa ukoliko neki broj koji vas poziva ne postoji u imeniku, iOS će pokušati da pogodi ko je to koristeći informacije iz mejlova. Podsetnici su unapređeni i bolje su integrisani u kalendar. iOS sada može automatski da podseti kada treba da pođete na sastanak.

Kada je iPad u pitanju, Apple je redizajnirao tastaturu i implementirao nove gesture koje olakšavaju kucanje i manipulaciju tekstom pomoću kursora.

iOS 9 02

Multitasking je veliki fokus kada su tableti u pitanju, pa je Apple predstavio novi način za prelazak iz aplikacije u aplikaciju, deljenje ekrana na više aplikacija i pregled videa u stilu slika-u-slici. Deljenje ekrana omogućava korisnicima da pokrenu dve aplikacije jednu pored druge, dok slika-u-slici omogućava pregled videa dok se radi u drugim aplikacijama, poput elektronske pošte.

iOS 9 će doneti i bolje upravljanje energijom, pa će iPhone i iPad uređaji dobiti po koji dodatni sat zahvaljujući novom modu za štednju energije koji može da produži autonomiju baterije za do 3 sata.

 

 

Izvor: Mashable

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR