Apple predstavio besplatni Mac OS X Maverics

Apple predstavio besplatni Mac OS X Maverics

1339
1
PODELI
Mac OS X 10.9 Mavericks

Apple je najzad prestavio svoj novi operativni sistem za računare – OS X Mavericks, i pustio ga besplatno!

Breaker

“Danas najavljujemo novu eru za Mavericks, jer danas najavljujemo da će Mavericks biti besplatan”, rekao je stariji potpredsednik softverskog inženjeringa Kreg Federigi. “Besplatno je dobro.”

Ove vesti su stigle u toku događaja zakazanog za predstavljanje novog iPad uređaja u Yerba Buena centru za umetnost u San Francisku. Iako je Apple prvo najavio ovaj operativni sistem u junu na Worldwide Developers konferenciji, bio je dostupan samo developerima.

Ranije ovog meseca, Apple je pustio zlatnu master verziju Mavericks-a, poznatog kao OS X 10.9, koji je identičan verziji koja je postala dostupna javnosti.

Po prvi put nakon devet iteracija, kompanija se udaljila od davanja imena operativnom sistemu po mačkama.  U prošlosti, imena su bila od geparda (Cheetah) i jaguara do, planinskog lava (Mountain Lion). Sada je Apple krenuo da daje imena po znamenitostima u Kaliforniji. Mavericks je popularno mesto za surf u severnoj Kaliforniji.

Mac OS X 10.9 Mavericks MacBook

Federighi je prikazao novi OS X Mavericks, koji dolazi sa brojnim novim mogućnostima i poboljšanjima, pogotovu što se tiče trajanja baterije. Dok mnogi napredni programi troše puno bateriju, nove izmene u operativnom sistemu smanjuju operacije procesora za 72 procenata, pa MacBook-ovi dobijaju bolje performanse. Nova mogućnost pod nazivom App Nap odlučuje koje aplikacije se koriste, a koje su trenutno nepotrebne i na taj način sprečava da one nepotrebne troše bateiju. Uz to, kompresovana memorija je dobila ubrzanje, što omogućava da se aplikacije brže učitavaju.

 

Prisutne su i još mnoge druge novine poput iCloud keychain koji skladišti, enkriptuje i automatski unosti vaše šifre, kao i unapređeni Safari browser.

Mac OS X Mavericks će biti moguće instalirati na sve Mac računare od 2007. godine i novije.

 

Izvor: Mashable

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR