Apple, Facebook,Google i Microsoft će vas obavestiti kad vlada traži podatke o...

Apple, Facebook,Google i Microsoft će vas obavestiti kad vlada traži podatke o vama

760
0
PODELI
privacy

Kompanije, među kojima su Apple, Facebook, Google i Microsoft, koje su prošle godine od Američke vlade zatražile dozvolu da objave zahteve za podacima od strane vlade, su izgleda izgubile strpljenje čekajući odgovor na ovaj zahtev.

Apple, Facebook, Google i Microsoft trenutno osvežavaju svoje politike privatnosti da bi u njih uključili i tipove obaveštavanja svojih korisnika o tome koliko često i kada vlada zahteva podatke o njima. Po Washington Postu, ove kompanije neće obaveštavati korisnike o ovome, samo ako dobiju zvaničan zahtev da ovo ne rade od nekog sudije ili nekog drugog sa ovlašćenjem da ovakav zahtev izda. Naravno Američkoj vladi se ovo nimalo ne dopada i Ministarstvo odbrane (odeljenje za pravosuđe) je zabrinuto da bi ovo moglo da omogući kriminalcima koji su pod istragom dovoljno vremena da pobegnu ili da unište bilo kakve dokaze koji bi se mogli upotrebiti protiv njih.

Google je osvežio svoju privacy policy (politku privatnosti) prošle nedelje i dodao da podatke neće dostavljati korisnicima samo ako postoji “neposredan rizik” da dođe do ozleđivanja potencijalne žrtve kriminala. Apple je izjavio  da će i ova kompanija osvežiti svoju politiku privatnosti i da će od sada obaveštavati svoje korisnike u “večini slučajeva” kada vlasti traže njihove lične informacije. Apple, Facebook i Microsoft još nisu finalizirali ova nove verzije politike privatnosti. Ipak sada kompanije imaju malo veći uticaj kada se suočavaju sa vladom po ovom pitanju. Istražitelji će radije odustati od zahteva za privatnim podacima o korisnicima, pre nego da osumnjičeni korisnici saznaju da ih neko nadgleda.

Izvor: engadget

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR