Android uskoro i u automobilima

Android uskoro i u automobilima

700
0
PODELI

Google je najavio da udružuje snage sa Audi, GM, Honda, Hyundai i Nvidia kako bi napravio Otvorenu Automobilsku Alijansu (OAA). Drugim rečima, planira da stavi Android u automobile.

Breaker

Prema kompaniji Google, nova alijansa “cilja da ubrza inovacije u automobilnoj industriji sa pristupom koji će pružati otvorenost i mogućnost prilagođavanja potrebama korisnika”. To znači da će svoj mobilni operativni sistem za telefone i tablete smestiti i u kontrolne table najvećih svetskih proizvođača automobila. Ova najava potvrđuje glasinu od prošle nedelje u kojoj se govorilo da Audi radi sa Google-om na Android projektu.

Audi S3

Izgleda da Google polaže velike nade u portovanje svojih tehnologija i u automobile. Patrik Brejdi, Direktor Android inženjeringa, na svom blogu je napisao:

“Zar ne bi bilo sjajno da kada bi mogli da smestite svoje omiljene aplikacije i muziku u svoj automobil i upravljate njima preko ugrađenih kontrola i displeja u samom automobilu? Zajedno sa našim OAA partnerima, mi radimo da omogućimo nove forme integracije Android uređaja i prilagođavamo Android za automobil kako bi učinili vožnju sigurnijom, lakšom i prijatnijom za sve.”

To zvuči kao jedan veliki projekat. U stvarnosti, verovatno će biti malo izfragmentisan, kao tržište mobilnih telefona, ali nećemo osuđivati ovaj projekat tako rano.

Prošlog juna, na svojoj konferenciji, Apple je najavio planove da će integrisati iOS u kontrolnu tablu vozila i dobio je veliku podršku kompanija poput BMW, Mercedes-Benz, GM i Honda.

Preostaje nam da čekamo i vidimo da li će Apple ili Google dominirati u vozilima. U svakom slučaju, biće zaista osvežavajuće da imamo napredniju tehnologiju za volanom.

 

Izvor: Gizmodo

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR