AMOLED izbacuje LCD ekrane iz igre?

AMOLED izbacuje LCD ekrane iz igre?

850
0
PODELI

Stručnjaci su već odavno počeli da likuju zbog AMOLED ekrana, a sada se smatra da će uskoro uništiti proizvodnju LCD ekrana. Oni su tanji, svetliji, energetski efikasnji i mogu ponuditi bolje boje i veći kontrast u odnosu na LCD. Do sada jedina barijera AMOLED-a bila je cena. Ali tome je, izgleda, došao kraj.

Breaker

Kao što je predviđeno pre dve godine, proizvodni troškovi AMOLED ekrana su za samo 24 meseca pali ispod nivoa LCD. Proizvodni troškovi u prvom kvartalu za 5-inčne FULL HD ekrane smartfonova iznosili su 14.3$ za AMOLED i 14.6$ za LCD ekrane. U četvrtom kvartalu 2015. ove brojke bile su 17.1$ i 15.7$, respektivno.

AMOLED

Ovi podaci su bazirani na troškovima proizvodnje LTPS LCD, koji predstavlja najefikasniji tip TFT LCD. Zahvaljujući padu cene AMOLED ekrana, oni će uskoro postati podrazumevana tehnologija kod većine smartfonova. Možda ovo neće direktno označiti kraj LCD ekrana, ali definitivno ćemo u bliskoj budućnosti sve više viđati AMOLED ekrane na pametnim telefonima srednje i više klase.

Izvor: androidauthority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR