AMD radi na standardu za eksterne grafičke karte

AMD radi na standardu za eksterne grafičke karte

919
0
PODELI

AMD radi na standardizovanom rešenju za eksterne grafičke karte za laptop računare. Ovo rešenje će omogućiti ljudima sa ultra-tankim laptopovima da uživaju u prenosivosti, ali i da kod kuće uživaju u high-end gejmingu sa eksternom grafičkom kartom. To ujedno pruža kompaniji AMD veću kontrolu nad dizajnom i rashladnim rešenjima. Za razliku od mobilnih grafičkih karti koje se nalaze u laptopovima i troše njegovu bateriju i zagrevaju ga, eksterna grafička karta nalazi se na vašem stolu i troši struju energiju iz strujne utičnice.

AMD Eksterna graficka karta

AMD-ovo eksterno grafičko rešenje ne mora da podrazumeva samo AMD hardver, već je reč o otvorenom rešenju koje će proizvođači laptopova moći da koriste. AMD će samo da proizvodi GPU i softverski ekosistem koji će činiti ovo rešenje univerzalnim i “plug-and-play”, sa “standardizovanim konektorima, kablovima, drajverima i podrškom za OS.” Takvo rešenje će raditi na bilo kom laptop računaru sa brzim intefrejsom (npr: Thunderbolt). Drajveri će slati podatke za obradu eksternoj grafičkoj karti, dok će ona slati sliku na ekran laptopa preko iste veze.

Zanimljivo rešenje, zar ne? Asus je pre par godina imao svoju verziju ovoga sa XG Station (isporučivalo se zajedno sa Geforce 8600GT grafičkom kartom), koje nije bilo posebno popularno i zahtevalo je da laptop poseduje Express Card port. Da li će AMD-u poći za rukom da popularizuje eksterne grafičke karte? Videćemo.

 

 

Izvor: TechPowerUp

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR