AMD najavio HDR podršku za gejming

AMD najavio HDR podršku za gejming

892
0
PODELI

Monitori su prošli dugačak put, ali čak ni sa svim napretkom još nisu u stanju da nam prikažu pun spektar boja koje ljudsko oko može da vidi. HDR (High Dynamic Range) je tehnologija koja nastoji da reši taj problem, pružajući mogućnost monitorima bolju srazmeru kontrasta tamnih i svetlih boja, na način koji je jako teško opisati, ali je zato neverovatno za videti. Po nekima razvoj HDR tehnologije može imati mnogo veći uticaj na razvoj monitora nego 4K tehnologija.

Trenutno veliki broj televizora nudi HDR tehnologiju, očekuje se da će i gejmerski monitori uskoro imati podršku za nju, već u toku 2016-e godine. “Postojeća R9 300 serija AMD grafika će biti kompatibilna HDR monitorima, dok će modeli grafike za 2016-u godinu imati HDR podršku i za igre i za filmove” saopšteno je u AMD-ovoj objavi za štampu, i naglašeno je da već sada rade sa razvojnim timovima da implementiraju tehnologiju i u dolazeće video igre.

Logo_for_AMD's_FreeSync_technologyAMD je takođe najavio da će njihov FreeSync standard raditi na HDMI-u od sledeće godine. FreeSync je tehnologija slična nVidia-noj G-Sync tehnologiji, izjednačava osvežavanje slike monitora i grafike, i drži ih sinhronizovanim, sprečavajući kidanje slike (screen tearing), koje nastaje kada se osveženje slike na grafičkoj i monitoru razlikuje. Za razliku od G-Sync-a, proizvođači monitora neće morati da plaćaju dodatni AMD hardver, tako da će tehnologija biti pristupačnija svima. Prema proceni AMD-a, u ovom trenutku broj monitora koji podržava FreeSync je duplo veći od monitora koji podržavaju G-Sync.

U početku, FreeSync je bio implementiran samo na DisplayPort-u, ali tehnologija će biti implementirana i na HDMI priključke.

Podrška za HDR i FreeSync će biti dostupna korisnicima AMD grafika sa drajverima sledeće godine.

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR