AMD i Sulon najavili svoje AR-VR naočare – Sulon Q!

AMD i Sulon najavili svoje AR-VR naočare – Sulon Q!

1336
0
PODELI

AMD je poznat po svojim procesorima i grafičkim kartama, ali izgleda da kompanija želi da se takmiči i na polju VR i AR tehnike!

Breaker

Kanadska startap kompanija Sulon, u saradnji sa kompanijom AMD, najavila su naočare pod nazivom Sulon Q, tvrdeći da je reč o “prvim i jedinim sve-u-jednom naočarama” za “virtuelnu realnost, poboljšanu/augmentovanu realnost i prostornu obradu podataka”.

AMD Sulon Q 02

Ono što je zanimljivo kod ovih naočara je da ne zahtevaju povezivanje na računar poput Oculus Rift ili HTC Vive, već su nezavisne i pokreću Windows 10 operativni sistem. Obradu vrši četvorojezgarni AMD FX-8800P procesor sa TDP-om od 35W i 8 Radeon R7 grafičkih jezgara (koristi AMD GCN arhitekturu).

Lepo je videti VR naočare koje ne zahtevaju dodatno ulaganje u snažan PC kako bi radile, za razliku od ostalih naočara. Ipak, Sulon tvrdi da će pružati “grafiku nalik konzolama”, ali imajte u vidu da hardver mora da pokreće 2560×1440 OLED displej, sa 30% višom rezolucijom u odnosu na ostale naočare (koje zahtevaju vrlo snažne računare da bi radile).

Od ostalih specifikacija, pominje se 8GB DDR3L RAM memorije i 256GB interne memorije. Developeri mogu da koriste DirectX, Vulkan i AMD LiquidVR API-je kako bi iskoristili maksimum iz ponuđenog hardvera. Od načina za povezivanje prisutno je 2x USB 3.0, microHDMI izlaz, WiFi 802.11b/ac i Bluetooth 4.0.

AMD Sulon Q 01

Još jedna impresivna tvrdnja je da Sulon Q pruža polje vidljivosti od 110 stepeni. Sulon Q radi i kao AR naočare (poboljšana realnost), a sudeći po videu, ima i šire polje vidljivosti u poređenju sa Microsoft HoloLens.

Još jedna prednost Sulon Q je što pruža “prostornu obradu podataka”, koristeći aplikaciju pod nazivom “Project Dargon”, namenski “Spatial Processing Unit” (SPU) i ugrađeni hardver za praćenje kako bi pružio sigurno i besprekorno virtuelno iskustvo.

Što se tiče cene i dostupnosti Sulon Q naočara, govori se da će krenuti sa prodajom kasno u proleće, dok cena nije objavljena. Sve ovo deluje vrlo zanimljivo i privlačno, ali sačekaćemo početak prodaje da bismo videli kako zapravo funkcioniše.

 

 

Izvor: Neowin

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR