AMD će uskoro imati u drajverima ‘Dynamic Frame Rate Control’ opciju, koja...

AMD će uskoro imati u drajverima ‘Dynamic Frame Rate Control’ opciju, koja štedi energiju

714
0
PODELI
radeon-amd-logo-currylogo,X-I-378342-3

AMD će verovatno imati uskoro opciju u Catalyst drajverima pod imenom ‘Dynamic Frame Rate Control’ koja će štedeti energiju. Informacija se pojavila na nemačkom sajtu 3Dcenter.org, a potekla je od korisnika foruma koji izgleda radi za AMD. Evo šta je korisnik foruma potpisan kao AMD-Chris napisao:

Ranije ove nedelje sam sa igra sa novom Dynamic Frame Rate Control opcijom (uskoro stiže) u budućoj verziji Catalyst drajvera i bila je ODLIČNA. Možete da ograničite FPS u nekoj igri na 60fps gde nije bitno da li možete da izvučete fps od recimo 150. Ušteda u potošnji energije je bila ogromna

Još jedan izvor blizak AMD-u veruje da će Dynamic Frame Rate Control (DFRC) zaista pomagati u smanjenju potrošnje, a samim tim će se smanjiti zagrevanje i buka zbog hlađenja.

AMD Dynamic Frame Rate Control će verovatno  imati jedan slider sa kojim će se podešavati ciljni frame rate. DFRC je proširenje AMD PowerTune mogućnosti, koja menja GPU klok u hodu da bi se postigla zadata temperatura, i ciljna brzina okretanja ventilatora i potrošnja.

Recimo da neka igra radi sa 150 FPS u normalnim uslovima, ali imate monitor koji podržava osvežavanje od 60 Hz. Mnogo od ovih generisanih frejmova će biti uzalud potrošeni. Pa ako bi mogli da postavite ciljni FPS na 60, GPU će u tom slučaju raditi na nižim frekvencijama i time štedeti energiju, a smanjiće se i zagrevanje.

Možete se pitati koja je svrha ovoga kad samo možete da uključite V-Sync. Ali iznenadićete se da čujete da uključivanje V-Sync opcije ne utiče da grafički procesor (GPU) podesi, to jest smanji svoju frekvenciju na nivo koji je potreban za 60 FPS, tako da tu uštede energije nema.

Dakle, ovu vrlo korisnu Dynamic Frame Rate Control opciju možemo očekivati u sledećoj verziji AMD Catalyst drajvera.

Izvor: tom’s HARDWARE 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR