7 aplikacija sa kojima IT profesionalci povećavaju produktivnost

7 aplikacija sa kojima IT profesionalci povećavaju produktivnost

1061
0
PODELI
tools1

Postoje razni načini kako IT profesionalci mogu da povećaju sopstvenu produktivnost. Jedan način je da  koriste aplikacije koje pospešuju produktivnost.  Ukoliko ste IT stručnjak, ove aplikacije će koristiti kako vama, tako i kompaniji za koju radite. Evo sedam takvih aplikacija.

*Napomena – linkovi do aplikacija su u samom naslovu za svaku od njih.

Launchy

Launchy je mali program koji možete upotrebiti za brže pokretanje drugih aplikacija.Instalirajte ga i radiće u pozadini. Kada pritisnete Alt+Space, pojavi se prozor u kome možete otkucati komandu sa vrstom “autocomplete” opcije koja prikazuje najverovatnije rezultate i onda izaberete šta želite da pokrenete. Zatim stisnete Enter, što pokreće željenu aplikaciju.

U početku Vam se može se činiti čudno da je koristite, ali posle nekog vremena daleko je brže na ovaj način pokretati aplikacije. Takođe,  Launchy pamti najčešće korišćene aplikacije, a sa njim možete otvarati i web adrese.  IT profesionalci će sigurno znati da iskoriste ovu aplikaciju.

 

Dropbox

Dropbox je popularan cloud servis za deljenje fajlova. Jednostavan je za korišćenje, vrši sinhronizaciju fajlova za sve vaše uređaje, a takođe ima i i ugrađen metod pristupa iz web browsera, ako vam zatreba.

Da biste koristili Dropbox, instalirajte ga, odredite lokaciju, to jest folder, i svi fajlovi u njemu će biti dostupni sa drugih računara na kojima imate instaliran Dropbox. Koristan je za deljenje sopstvenih fajlova između različitih uređaja – poruka, slika, dokumenata.

Moguće je da vaša kompanija ne dozvoljava instalaciju ovog programa ili njegovo korišćenje za fajlove koji pripadaju kompaniji, pa bi to trebalo da proverite. U svakom slučaju, ovo je izuzetno korisna aplikacija.

 

Notepad++

Znamo da je Notepad aplikacija koja dolazi uz Windows prilično ograničena i skromnih mogućnosti. Tu nastupa Notepad++. To je koristan tekst editor (program za obradu teksta) sa mnogo funkcija koje IT profesionalci mogu da iskoriste  kako bi bili efikasniji.

Neke od funkcija su: formatiranje sintakse jezika (HTML,SQL,…), označavanje pretraženih reči, fajlovi u tabovima, ponovno otvaranje fajlova kad se restartuje aplikacija, funkcija Find in Files (nađi u fajlovima) i mnoge druge. Notepad++ je sjajna alternativa za default tekst editor.

 

Rescue Time

Ova aplikacija nema direktan uticaj na produktivnost, ali IT profesionalci je mogu smatrati korisnom. Rescue Time je web baziran servis koji Vam omogućava da pratite koliko vremena potrošite na različite aplikacije i web sajtove. Svakom sajtu se dodeljuje rejting baziran na procenjenoj produktivnosti i na tome koliko je povezan sa poslom koji radite. Na primer, Facebook bi dobio ocenu koja označava nisku produktivnost, ali recimo Microsoft Word bi dobio ocenu koja označava visoku produktivnost, jer je verovatnije da ga koristite za posao. Podešavanje ocenjivanja aplikacija i sajtova se može menjati kako bi odgovaralo Vašim potrebama. Dakle, Rescue Time daje informaciju koliko vremena provodite koristeći neku aplikaciju ili web sajt i daje ocenu produktivnosti. Sama činjenica da znate koliko vremena trošite na određene aplikacije ili sajtove može povećati vašu produktivnost, jer možete smanjiti vreme provedeno koristeći manje poželjne aplikacije, i posećujući neproduktivne sajtove.

 

LastPass

LastPass je ekstenzija za web browser koja na siguran način pamti sve šifre koje koristite za različite web sajtove, a zaštićena je jednom šifrom. IT profesionalci koriste zaista puno različitih šifri za različite web sajtove i nekad je teško da se sve zapamte ili organizuju na pravi način i tu LastPass može da bude koristan.

Kada napravite novi nalog, možete tražiti da LastPass zapamti web sajt i šifru. Možete uključiti i opciju  Autofill (opcija automatskog popunjavanja), koja automatski popunjava korisnička imena i šifre na sajtove koje posećujete. Takođe vam dozvoljava da automatski sami popunite detalje na sajtovima, jednostavno – desnim klikom na Login na nekom sajtu,onda izaberite LastPass i detalji za taj sajt će se pojaviti već unešeni u odgovarajuća polja.

 

TeraCopy

TeraCopy je aplikacija koja predstavlja sjajnu zamenu za Windows “copy i paste” process i koristiće svim IT profesionalcima. Instalirajte je i ona postaje vaša podrazumevana aplikacija za kopiranje. Dozvoljava vam da vidite fajlove koji se kopiraju, pokazuje tačnu veličinu fajla i procenjeno vreme potrebno za kopiranje, dozvoljava vam da preskočite fajlove kada se javi greška prilikom kopiranja i deluje da radi brže od standardnog Windows kopiranja. Najvažnija mogućnost koju TeraCopy nudi je način na koji postupa kada se već nađe fajl sa istim imenom na mestu gde kopirate. TeraCopy vam daje izbor: da promenite ime fajlu, da ga preskočite, ili da uradite overwrite bilo za pojedinačan fajl bilo za celu listu. Velika ušteda na vremenu.

ExamDiff

Ovo je poslednja aplikacija na ovoj listi. Predstavlja aplikaciju za upoređivanje fajlova koja je laka za korišćenje. Prosto učitate dva fajla u nju i ExamDiff ih uporedi i pokaže vam gde su razlike između njih. Postoji opcija simultanog skrola između fajlova, pa lako možete uočiti razlike.

Postoji mnogo aplikacija za upoređivanje fajlova, ali ExamDiff je verovatno jedna od najjednostavnijih. Dobro funkcioniše sa log fajlovima ili source code-om recimo.

 

To bi bilo sedam aplikacija koje mogu da pomognu da IT profesionalci povećaju svoju produktivnost i olakšaju im posao. Nadamo se da će nekom od Vas koristiti, ukoliko već ne znate za njih.

Da li ima još nekih aplikacija koje vi koristite da povećate vašu produktivnost i koje vam olakšavaju posao? Recite nam u komentarima.

Izvor: TechRepublic

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR