6 zanimljivosti koje verovatno ne znate o Android OS

6 zanimljivosti koje verovatno ne znate o Android OS

1610
0
PODELI

Android je postao javno dostupan u septembru 2008. godine na T-Mobile G1 tj. HTC Dream pametnom telefonu, što znači da je ušao u sedmu godinu postojanja. Malo ko je očekivao pre 6 godina da će on postati najpopularnija mobilna platforma na svetu do kraja 2010. godine. Za to je zaslužna kompanija Google koja je vršila veliki uticaj, ali i finansijska ulaganja.

Breaker

Iako je danas najpopularniji operativni sistem na planeti, postoje brojne stvari koje mnogi ne znaju u njemu. Pređimo najzanimljivije činjenice o Android OS-u:

Android cinjenice 1 (Samsung Galaxy NX)

1. Android je trebalo da bude operativni sistem za digitalne kamere

Kompanija Google je kupila Android 2005. godine. U to vreme platformu je razvijao Endi Rubin kao open sors rešenje. Ali godinu dana ranije, Rubin je razvijao Android kao operativni sistem za digitalne kamere. Ipak, kada je shvatio da su pametni telefoni, a ne kamere, budućnost, on je prilagodio platformu u skladu sa time. Naravno, Android se danas koristi na mnogim uređajima, uključujući i digitalne kamere.

Android cinjenice 2 (Android nije bio pretnja)

2. U početku, veliki proizvođači nisu smatrali Android pretnjom

2007 godine kada je Google sa partnerima formirao Open Handset Alijansu, formalno najavljujući Android kao novi mobilni sistem otvorenog koda. Te godine, Symbian, Blackberry, Palm i Windows Mobile su bili najveći igrači, dok je Apple tek predstavio prvi iPhone telefon. Većina ljudi iz vrha tih platformi je smatralo da Android ne predstavlja ništa posebno. Odgovorno lice kompanije Nokia je izjavilo da kompanija “ne smatra Android za pretnju”, dok je osoba u Microsoftu zadužena za Windows Mobile izjavila da “ne shvata kakav će uticaj Android imati”. Zanimljivo je koliko su se prevarili, zar ne?

 

3. Android je najbrže rastući proizvod i operativni sistem

Prema podacima iz 2013. godine, Android je dostigao 1 milijardu aktivnih korisnika za samo 5 godina i time je postao najbrže rastući operativni sistem ikad. Zapravo, Android se smatra tehnološkim dostignućem koje se najbrže razvija, jer ne postoji ništa što su korisnici brže prihvatili. Poređenja radi, kompaniji Apple je bilo potrebno 6 godina da dostignu 700 miliona iOS korisnika, dok je Symbian imao 450 miliona korisnika za 11 godina (nakon čega je broj korisnika krenuo da opada).

Android cinjenice 3 (brojni razni uredjaji)

4. Od tri najveće mobilne platforme, Android radi na najvećem broju uređaja

Iako pametni telefoni i tableti predstavljaju većinu Android uređaja danas, ovaj operativni sistem radi i na drugim prizvodima – sa i bez displeja, uključujući i pametne satove, TV prijemnike, digitalne kamere, kućne aparate, pametne naočare, sisteme u kolima, konzole za igru i drugo.

 

5. Svako može slobodno da razvija za Android

Za razliku od iOS-a gde morate platiti 99 dolara godišnje kako bi bili developer, moguće je besplatno razvijati aplikacije i igre za Android (mada je besplatno i na Windows Phone). Ipak, kako bi objavili svoje aplikacije na Google Play Store, morate platiti jednokratnu sumu od 25 dolara.

Android cinjenice 6 (Android Logo)

6. Priča o Android logou

Poznati Android robot logo (ili bugdroid, kako je među mnogima poznat) osmišnjen je 2007. godine. Njegov tvorac je Irina Blok, ruski dizajner iz San Franciska koji ne radi više za Google. Bilo je neophodno da logo bude jednostavan i da podrazumeva robota. Irina Blog je tražila inspiraciju u slikama na javnim WC-ima koje ukazuju na to da li je WC za muškarce ili žene. I tako je nastao njen dizajn sa Android robotom koga danas znamo. Svako može da koristi i prepravlja zelenog Android robota kako želi, jer je tako Google želeo.

 

 

Izvor: Phone Arena

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR