16-godišnji haker ubacio igru na Steam bez odobrenja

16-godišnji haker ubacio igru na Steam bez odobrenja

950
0
PODELI

Watch Paint Dry ili “Gledaj farbu dok se suši” je igra od 45 sekundi o… pogodili ste – gledanju farbe dok se suši! 😀 Napravio ju je 16-godišnjak koji nije ni developer. Zahvaljujući propustu u kodu, on je zaobišao Greenlight i bez odobrenja Valve-a postavio igru na Steam!

Breaker

Ovo možda zvuči kao početak strašne stvari, ali to je bilo iz najbolje namere ovog dečaka. Kaže da je to bio jedini način da privuče pažnju kompanije Valve, nakon slanja brojnih upozorenja na ovaj propust i ignorisanja sa njihove strane. Ruby Nealon,16-godišnjak o kome je ovde reč, dobio je Steamworks račun (koji se koristi za spremanje igara za Steam) u februaru i počeo je da čačka po kodu.

Steam Hack 02

Kako bi stavio “Watch Paint Dry” na Steam, morao je da prođe tri faze (Izrada steam strane i karata, postavljanje konačne verzije igre i finalno odobrenje pre pojavljivanja na Steam). Za svaku fazu obično treba odobrenje ovlašćenog lica, međutim, on je otkrio koje izmene u kodu na njegovoj strani su potrebe za prolaz sva tri koraka. Zahvaljujući ovom propustu, on je postavio igru na Steam i momentalno privukao pažnju ljutih gejmera – “Zbog takvih developera gejming industrija propada”, “Molim te, izbaci ovo sa Steam-a” itd, bili su neki od komentara. Ali on je to i želeo – da privuče pažnju i ukaže kompaniji Valve na propust koji se svakako mora zakrpiti.

Steam Hack 03

Razmišljao sam da igru nazovem Half-Life 3, ali sam odustao jer sam pomislio da bih mogao da budem tužen.“, izjavio je Ruby Nealon.

Steam Hack 01

Najzad, Valve je uvideo šta je Ruby uradio, uklonio igru sa Steam-a, dobio objašnjenje od Ruby-ja i zakrpio rupu u sistemu. Valve je bio malo škrt na rečima i delu, pa je Ruby-ju samo zahvalio, ali mu je omogućio da zadrži svoj Steamworks račun kako bi nastavio da traži druge propuste.

 

 

Izvor: Kotaku

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR