10 igara zbog kojih ćete poželeti Oculus Rift

10 igara zbog kojih ćete poželeti Oculus Rift

1735
0
PODELI
heres-what-happened-when-we-strapped-a-bunch-of-people-into-the-oculus-rift-virtual-reality-headset

Pojavom sistema za virtuelnu realnost Oculus Rift, ponovo je oživljena na pravi način ova uzbudljiva tehnologija. Oculus Rift ima povoljnu cenu, veliku podršku razvojnih timova, a odnedavno i legendarnog Johna Carmacka kao jednog od glavnih dizajnera koji rade na projektu, a koji je napustio iD software. Uređaj još nije komercijalno dostupan, a već postoji na stotine igara, što u razvoju, što već izašlih, koje imaju podršku za Oculus Rift. Evo 10 takvih igara koje pokazuju zašto je ovaj VR sistem koji se nosi na glavi tako dobar.

 

 

1. Private Eye

Ova igra pokazuje koliko možete da se uživite u nju igrajući je sa Oculus Rift sistemom. Radnja podseća na čuveni Hitchcockov film Rear Window. Vezani ste za invalidska kolica(morate da budete u njima) i u ulozi ste detektiva/voajera koji posmatra zgradu kroz dvogled. Možete samo da pomerate glavu, tako da je jedini alat za rešavanje misterija is susedstva vaš sopstveni pogled. A dešava se mnogo toga: morate da pronalazite izgubljene mačke, otkrijete planove mafije, pomognete deci da pronađu izgubljenu fudbalsku loptu. Pravi razlog što se tu gde jeste je da bi uhvatili ubicu na delu, naravno.

2. Sight Line

Ljudi na realnost gledaju kao da je konstanta. Ako posmatrate jedan sto, ako okrenete glavu na trenutak, sto bi trebalo i dalje da je tu kada vratite pogled ka njemu. Ovo ima smisla u stvarnom svetu, ali igre nisu realnost, ali malo njih je napravljeno da priznaje ovu činjenicu. Igra Sight Line je bazirana na tome da je najbolja moguća stvar nerealnost. Igra će paziti na vaš pogled i dozvoliti da se stvari dešavaju dok ne gledate, ovako kreirajući svet koji može u trenutku da se promeni, čim skrenete pogled.

3. Alone

Alone pogađa u suštinu izraza meta-gaming. U igri ste u ulozi igrača koji sedi na kauču i igra horor igru, igra u igri može da se kaže Dok igrate igru, jednostavnu horror igru na vašem velikom ekranu, svet oko vas počinje da reaguje. Zavese šušte, čuje se buka koraka, igre i soba stvaraju takvu atmosferu da ne znate šta se događa u igri na ekranu,a šta se događa sa igračem koji sedi u sofi. Ne zaboravimo da nešto može da se dešava i vama dok igrate ovu igru u igri, ali vi to ne znate jer imate Oculus Rift na glavi.

4. Titans of Space

Titans of space je vise iskustvo nego igra. Ovo je u stvari interaktivni pogled na naš solarni sistem noću, putovanje koje igraču treba da da predstavu kolika je veličina Sunca, planeta i još nekoliko zvezda na noćnom nebu. Prelepo i inspirativno izgleda i sve nas podseća koliko smo zapravo mali u poređenju sa svemirom, male kugle mesa pred našim ogromnim Suncem, koje je takođe patuljak u poređenju sa nekim drugim zvezdama.

5. Euro Truck Simulator 2

Da ova igra podržava Oculus Rift ima itekako smisla. Ako je glavna odlika ovog VR sistema uživljavanje u svet oko sebe, onda sedenje u kabini omiljenog kamiona i jureći auto putevima po Evropi je idealno okruženje za imerziju. Ne samo da možete da gledate u ogledalo sa strane da proverite da li ima vozila iza, već je dizajner ove igre išao do takvih detalja da i senka kamiona mora da izgleda baš kako treba. Kao što se može videti iz sledećeg videa, nivo imerzije, to jest uživljenosti je ogroman.

6. Rogue System

Ako tražite igru koja je ipak vise glamuroznija nego vožnja kamiona po Evropi, onda je tu Rogue System. Ovo je jedna od svemirskih simulacija koje podržavaju Oculus Rift, a to su i Star Citizen, Enemy Starfighter i Elite: Dangerous. Sve su ovo uzbudljive igre i svaka od njih se mogla naći na ovoj listi od 10 igara, ali imerzija u igri Rogue System je zaista neverovatna. Svi brodski sistemi prolaze kroz kokpit pa imate blisku kontrolu nad svime. Kontrolisanje energije koja prolazi kroz sisteme broda sa težinom Oculus Rifta deluje gotovo kao meditacija.

7. Eve: Valkyrie

Ovo je jedna prava svemirska pucačina. Ako je Rogue System Euro Truck Simulator 2 u svemiru, Eve: Valkyrie je u suštini vožnja i pucanje iz mlaznjaka iz Battlefield 4, ali u Eve Online univerzumu. Igru je napravio CCP kao test i dao šturu najavu 2013 na Eve Fanfestu pre nego što je usledila zvanična objava. Ova igra se savršeno slaže sa mogućnostima uživljavanja koje Oculus Rift ima, naginjete se u jednom smeru sa svojim borbenim brodom dok okrećete glavu u kokpitu i tražite pogledom prijatelje ili neprijatelje i proveravate stanje vaših sistema. Nego bi ovako mogao da istegne i neki mišić u vratu, ako se previše uživi.

8. Windland

Dosad nijedna od ovih igara nije iskoristila mogućnosti Oculus Rift sistema, da izazove mučninu u stomaku i glavobolju zbog događanja u svetu. Windland je početak ovakve igre, ustvari tek tech demo gde skačete sa jednog vrha drveta na drugi ili sa jedne kocke na nebu do druge uz pomoć kuke. Veoma je efektivna u smisli da prevari vaš mozak da se njiše kroz vazduh velikom brzinom dok se krećete kroz svet drveća u plutajućih kocki. Pogledajte i sami.

9. Crashland

Ima nekoliko pucačkih igara koje su retroaktivno dobile podršku za Oculus Rift, među kojima su i Team Fortress 2 i Half-Life 2, ali ovo je prva igra koja je napravljena specifično da bi se igrala sa Riftom. Ovo možete videti recimo po tome što je korisnički intefejs intergisan u oružje a nije razbacan po uglovima ekrana, što rešava probleme koji bi nastali sa  intefejsom iz tradicionalnih pucačina. Ali pojavljuje se nov skup problema, kako nišaniti oružjem u svetu gde vam se glava slobodno okreće. Rešenje je da koristite Razer Hydra kontroler (koji ima sličnu kontrolu pokreta Wii kontrolama) za nišanjenje. Da li i ova igra stvara dovoljan osećaj imerzivnosti, reklo bi se da da.

10. Asunder: Earthbound

Asunder: Earthbound je avantura smeštena u avion koji je je u opasnosti. Deluje kao tajno poglavlje iz originalnog Bioshocka, koje je uvod u pad aviona. Ovo nije igra kojoj je stvarno trebala podrška za Oculus Rift, ali se nalazi na ovoj listi jer ideja da pogledom istražujete detaljno okruženje u potrazi za tragovima je jedna od uzbudljivih odlika ove VR kacige. A i činjenica da se nalazite u avionu koji pada okruženi demonima pomaže.

Koja od ovih igara vam se najviše dopada? Da li bi i vi želeli da imate Oculus Rift?

Izvor: IGN

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR